Как да се грижим за обувките си през зимата

През зимата обувките са често изложени на стресови ситуации: намокряне, кал и сняг, замръзване и контакт със соли и реагенти върху хлъзгави настилки. Но дори и при такива условия можете да ги запазите в страхотен вид и да удължите живота им, ако полагате необходимите грижи за тях през студения сезон.

Мъжки обувки - как да се грижим за тях?
Мъжки зимни обувки

Мъжки обувки. Как да ги запазим като нови за по-дълго време?

След като обърнахме внимание на правилната грижа за топлите зимни пуловери и пухените якета, дойде ред да ви помогнем със съвети и за тази неотменна част от мъжката мода – обувките, без които излизането навън е невъзможно.

Зимна козметика за мъжки обувки

Трябва да планирате предварително какво ще ви е необходимо, за да се грижите за обувките си през зимата. Запасете се със специална козметика, подходяща за различните обувки – от естествена, еко кожа или друг материал. Това могат да бъдат:

почистващи пяни и шампоани за обувки;
омекотяващи кремове;
хидроизолационни кремове, спрейове и пулверизатори;
восъци;
дезодоранти;
боя за обувки.
Необходими са ви и няколко четки – по една за всеки цвят крем или боя – и комплект меки кърпички за грубо почистване и полиране.

Всеки продукт за грижа за зимните мъжки обувки трябва да се тества на малко място, например от вътрешната страна на обувката, преди да се използва. Така ще разберете дали те са съвместими с вашия конкретен чифт.

Основни грижи за обувките през зимата

Мъжките зимни обувки трябва да се почистват редовно – в идеалния случай всеки ден, в който са били на открито. Кожените боти или ботуши трябва незабавно да се избършат с влажна кърпа, за да се отървете от всякакви петна. Обувките от велур и набук трябва да се оставят да изсъхнат добре и едва след това те могат да бъдат обработени със специална четка.

Процесът на сушене трябва да бъде възможно най-естествен. Кожените и велурените обувки не трябва да се повреждат чрез сушене със сешоар, радиатор или с други подръчни средства. Оставете ги на стайна температура за няколко часа, като ги нахлузите върху специални калъпи от дърво или пластмаса. Това ще помогне за запазване на формата им и ще предотврати появата на гънки, които с течение на времето ще се превърнат в пукнатини по кожата.

Преди да излезете от къщи, нанесете защитна импрегнация върху обувките или ботушите си, която ще предотврати проникването на соли в материала. Така любимият ви чифт няма да се покрие с непривлекателни бели петна и ще издържи по-дълго.

Как да се отървете от белите петна по обувките си

Ако следвате препоръките, които ви дадохме по-горе, вероятно няма да си имате работа с бели ивици и петна. В противен случай мерките против заледяване ще ви излязат солено – и в буквалния смисъл на думата.

Най-лесният начин да премахнете белите петна, е като напръскате със спрей кожата на обувките със специален почистващ препарат. След това солта се отстранява лесно с кърпа за гладка кожа или с мека четка – когато става въпрос за обувки от набук и велур. Ако контактът с реагентите е сериозен, може да се наложи пребоядисване.

Как да се грижим за мъжки обувки от естествена кожа през зимата

Гладката естествена кожа понася добре восъци, водоотблъскващи препарати и мазнини. Маслата и мазнините в кремовете за обувки омекотяват кожата и я подхранват. Така ѝ помагат да се справя лесно с температурните колебания. Те спомагат за поддържане на външния вид на кожата, възстановяват структурата ѝ и я правят по-еластична и издръжлива.

Водоотблъскващият ефект на специалните кремове и спрейове предпазва естествения материал от вредното въздействие на влагата. За да избегнете намокряне, предпазвайте не само кожената горна част, но и връзките и подметките.

Как да се грижим за зимните мъжки обувки от набук и велур

Зимната грижа за обувките от набук и велур изисква използването на специални спрейове и емулсии вместо обичайните кремове. Моля, обърнете внимание: Тези продукти трябва да се използват само върху сухи повърхности! Ако откриете следи от суха кал по обувките си от велур, първо ги обработете с почистваща пяна, оставете я да действа 10 минути и след това отстранете замърсяванията с четка. Използвайте импрегниращ агент за защита от влага. Добре е да ги нанасяте, докато водните капки започнат да се търкалят от повърхността на обувката.

Обувките от набук могат да се поддържат само с леко влажни гъби и кърпи. За да почистите ги почистите от замърсявания, използвайте специални продукти или хладка вода с няколко капки амоняк. След като обувката изсъхне напълно, я накиснете в спрей с водоотблъскващ ефект. Ако от честия контакт с влага и студен въздух власинките са се сплъстили, подложете обувките на парна баня: оставете ги на гореща пара за 2-3 минути, избършете влагата и я оставете да изсъхне по естествен начин.

Велурени обувки

Много хора смятат, че велурените обувки са предназначени само за сухо време, но това не е така. Запазете външния им вид и използвайте посочените прости правила за грижа за велурените обувки през зимата. За да не се мокрят, предварително нанесете влагоустойчива импрегнация и ги оставяйте да изсъхнат всеки път, когато се приберете. За отстраняване на замърсяванията използвайте специална четка или обикновена гума за молив. Най-упоритите петна могат да бъдат премахнати с почистващ препарат за велур. Внимавайте с обикновените почистващи препарати, които могат да повредят любимия ви чифт обувки.

Както виждате, грижата за обувките през зимата не е трудна, нужно е само да проявявате търпение и постоянство. В замяна ще се радвате на сухи, топли и поддържани обувки в студените дни.

още интересни статии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *