Мъжки колани – как да ги избираме правилно?

Мъжките колани са аксесоари, които изпълнява две задачи: практическа, която се състои в това да поддържа дрехите и подчертава фигурата . Освен това има и естетическа функция и може да се носи и като украшение. Коланът е почти универсален вариант за подарък на мъж и ако познаваме стила и предпочитанията на този, за когото купуваме , трудно ще сгрешим с избора. При толкова много качества на тази на пръв поглед малка част от мъжкото облекло, е необходимо да обърнем внимание на една от основните му характеристики – неговата дължина.

Ето защо нашата статия ще ви даде съвети как да избирате мъжки колани с правилната дължина, независимо дали купувате за себе си, или за подарък.

Мъжки колани
Мъжки колани – как да изберем?

Мъжки колани. Как да определите правилно дължината на колана?

Най-лесно е да намерите старите си мъжки колани и да измерите разстоянието от катарамата до края – това ще бъде правилната мярка за вашия аксесоар. Ако по една или друга причина това не е вариант за вас, тогава вземете сантиметър и прецизно измерете талията си. Важно е да застанете в отпусната, естествена позиция – не изпъвайте корема си и не го прибирайте – когато правите измерването.

Запомнете формулата

За оптимална дължина на колана се взима обиколката на талията + 15 см. Полученият резултат закръглете към цифра, завършваща на 0 или на 5. Например: Ако сте получили 112 см, закръглете на 110 см като дължина на колана, ако резултатът е 114 см, тогава заложете на колан с дължина 115 см.

Стандартните колани се предлагат с дължина 110, 115, 120 сантиметра, които са най-популярните и най-желаните размери, подходящи за повечето мъже. Мъжете с по-едро телосложение избират колани с дължина около 125 и 130 сантиметра. Колани с дължина над 130 см се купуват по-рядко и по-често се продават по поръчка. Добре е коланът да се закопчава на втория или третия отвор. В този случай дължината на свободния край не трябва да е повече от 5-7 см и той не трябва да достига до втората гайка на панталона. Грешно е краят на колана да се подпъхва навътре, това е признак за липса на стил.

Ако купувате колан за подарък и не можете да изчислите точната дължина, препоръчваме ви да изберете по-дълъг такъв.

Как да изберете ширината на колана

Стандартните и най-популярни ширини на мъжките колани са между 3 и 4 см., като те трябва да съвпадат с ширината на гайките на панталоните, за които го взимате. Ако коланът е прекалено тесен за гайките, няма да стои и до изглежда добре. За да изберете правилната ширина на колана, трябва да решите дали ще го носите с дънки или панталони. Най-популярната ширина на мъжките колани за панталони е 3,5 см. Колан с ширина 3,3-3,5 см ще изглежда перфектно с всеки бизнес костюм. Кожените колани за дънки най-често са широки 3,7 и 4 сантиметра. По-рядко се срещат колани с ширина 4,5 или 5 сантиметра. Когато избирате толкова широк колан, препоръчваме да измерите предварително ширината на гайките на панталоните си, за да сте сигурни, че коланът ще влезе в тях без проблем.

Какво още да имате предвид при избор на мъжки колани? Качество на изработката?

Основното нещо, което има значение при избора на колан, е неговото качество. Колкото по-скъпи и изискани са материалите, толкова по-добре изглежда коланът. Коланите с шевове са по-надеждни, запазват по-добре формата си и издържат много по-дълго. Обърнете внимание на качеството на шева: той трябва да е идеално равен и без стърчащи нишки. Преди да купите мъжки колан, трябва да изключите наличието на деформации и гънки. Това е лесно да се провери, като се огледа текстурата на продукта при добра светлина. Материалът трябва да е твърд и еластичен, без да се напуква при огъване и разгъване. За да проверите плътността на естествената кожа, натиснете задната страна на колана с нокът – ако следата веднага изчезне, имате твърда текстура, ако остава малка следа за определено време, имате мека такава.

Цвят на колана

Основното правило при избора на колан е да намерите цветово съчетание на продукта с елементите от гардероба си. Цветът на колана се съобразява с панталоните /дънките и обувките, с които ще се носи, а не обратното. В края на краищата дрехите са основата на визията, а аксесоарите, при целия им потенциал, са допълващи елементи. Коланът трябва да е същият като цвета на обувките и да е в унисон с цвета панталона. Не е препоръчително да купувате даден колан, ако в гардероба ви няма панталони в подходящ цвят.

Вида на катарамата

Изборът на катарама е свързан с конкретния вкус и индивидуалност на купувача. Тя може да бъде квадратна, правоъгълна, овална или кръгла. Цветът й може да се комбинира с дрехи, обувки и часовници, затова е добре да помислите предварително дали има с какво да го съчетаете.
Добър вариант е и да изберете колан с подвижна катарама, което е от съществено значение за промяна на дължината му при нужда.

От вас зависи дали ще носите своя колан за удобство, дискретно прикрит под риза или пуловер, или ще го ползвате като моден аксесоар за акцент в облеклото си. В онлайн магазин Styler.bg ще откриете богат избор от мъжки колани за всеки вкус – избор на катарами, колани от естетвена кожа.

още интересни статии

1 Comment

  1. […] включително кожа, велур и синтетични тъкани. Кожените колани са класически избор и могат да се носят с панталони или […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *