Папийонката и как да я носим

Мъжко сако с папийонка

Папионка за официален повод? Този аксесоар е елемент гардероба, който успешно може да се използва за създаване на изискан външен вид. През 18 и 19 век тя е особено популярна като допълнение към мъжката мода на френските аристократи. Вярно е, че през 20 век този аксесоар губи популярността си. Но ако ви кажем, че папийонката е включена в логата на известни компании като Playboy и Chevrolet, може и да си промените отношението към нея. А за сър Уинстън Чърчил и Ейбрахам Линкълн тя се е превърнала в своеобразна визитна картичка. У нас същото може да се каже за медийния експерт Георги Лозанов.

От появата си през 17 век до наши дни папийонката е претърпяла много метаморфози. Днес съществуват голям брой разновидности на модели и цветове. Това позволява на съвременните мъже да я използват в повече комбинации. Те могат да бъдат както прекалено официални, така и по-разкрепостени и нестандартни.

Видове папийонки според модела

Според модела папийонките се делят на:

  • Класическа, която наподобява крилата на пеперуда.
  • Папионка Largе – има класическа форма, но е по-широка.
  • Модифицирана папийонка с много фини гънки, като плисета.
  • Batwing – с наличието на специални крила, подобни на крила на прилеп.
  • Асиметрична папионка – в раздвижена и ексцентрична форма.
  • Изброените модели могат да бъдат в различни варианти: с кристали, бродерия, съчетаване на няколко цвята, допълнени с верижки и др.

Цялото разнообразие от папийонки може да се раздели по начина на закопчаване. Това ни позволява да изберем модел според материята и цветовете, както и според лекотата на поставяне.

Със завързване. Изработена е под формата на оформена лента, която се простира под яката отзад, а отпред е оформена в красив възел. Този процес се извършва от самия мъж. Това може да ви затрудни, но само такива папийонки изискват правилата на етикета за тържествени събития.
С готов възел. Вратовръзките, които вече са завързани фабрично, могат да се регулират според размера на врата. С тях можете бързо и безпроблемно да завършите модния си външен вид. Тази опция е много удобна, тъй като не е необходимо да се трудите, за да направите възел.
Със закопчалка. Те също имат вече завършен възел. От задната страна има специална щипка, с която папийонката се закрепва. Но те са по-подходящи за ежедневието, а не за празнични поводи.

С какво да носим папийонка

Трябва да имате няколко стилни папийонки в колекцията си, за да разнообразите обичайния си имидж. Модерният дизайн на аксесоара ще ви позволи да украсите визията си и да го носите както на парти, така и на сватба. Как и с какво да го носите правилно? Вижте нашите препоръки:

За ежедневна визия

За по-небрежен и ежедневен външен вид обикновена папионка или папионка с щампа ще подхожда добре. Може да се комбинира с риза, мъжки дънки, удобни обувки или мокасини. За ежедневния стил е по-добре да се предпочитат ярките варианти, а черната класическа папийонка трябва да се остави за по-тържествени случаи. Трябва да вземете предвид и факта, че папийонката с щампи се съчетава добре с предимно едноцветни дрехи.

Можете да комбинирате папийонката с:

  • пуловери;
  • елеци;
  • жилетки;
  • джъмпери.
    Може да се носи и яке, ако изберете модерни и ярки мъжки якета с детайли като контрастни шевове, капси, ръкави с маншети.

За бизнес визия

Папийонката е добро допълнение към деловия външен вид. Така се подчертава елегантността и мъжествеността на човека.

Идеалните стилови спътници на папийонката са:

  • фрак;
  • смокинг;
  • класически елегантен костюм.
  • Ще е подходящо да ги носите на всяко празнично събитие:
  • посещение на концерт;
  • официална среща;
  • приеми;
  • годишнини и сватби;
  • церемонии по награждаване;
  • абитуриентски балове.

Когато официално събитие има дрескод “Black Tie”, това означава да носите черна папийонка върху бяла риза в съчетание със смокинг.
Ако на поканата пише “White Tie” – това е за ултра официални събития, трябва да сте с бяла папийонка и риза в същия цвят, съчетани с фрак. Добре е да знаете тези правила в случай на нужда.

Комбинация на папийонка с риза

Когато избирате официални ризи, обърнете внимание на съчетаването на яката на ризата с размера на папийонката. Важно е размерът на аксесоара да е съобразен с модела на яката. Препоръчително е да се спрете на риза, чиито краища на яката са обърнати настрани под умерено тъп (cutaway) или прав ъгъл (kent).

Малката яка се съчетава с всички размери папийонки, а за тясна форма на яката изберете тънка папийонка.

Комбинация на папийонка с обувките

Да, не се шегуваме. Ако искате да постигнете съвършена визия от глава до пети, е необходимо да внимавате с избора на обувки, когато сте с папийонка. Хармоничната комбинация трябва да бъде допълнена с подходящи качествени обувки. Универсален вариант е да носите черни обувки с връзки.

Как да избегнем грешки при носенето на папийонка

По този въпрос трябва да сте внимателни – папийонката сама по себе си е ярък аксесоар. Ето защо наличието на други ярки детайли може да отвлече вниманието от папийонката и да внесе дисонанс във визията.

На какво още да обърнете внимание:

  • Аксесоарът изглежда по-добре с жилетка, елек, пуловер или спортно сако, отколкото само с риза;
  • По-голямата папийонка не е по-добра, ширината й трябва да съответства на размера на лицето ви;
  • Готовите папийонки отстъпват по креативност и атмосфера на моделите за самостоятелно връзване;
  • Кърпичката в бутониерата и папийонката не трябва да са от една и съща материя – това би било скучно;
  • Изборът на стила на самата папионка трябва да бъде съобразен с вашия начин и ритъм на живот;
  • За някои събития, като “Black Tie”, правилата одобряват не само цвета на папийонката, но и материята (в случая трябва да е черна коприна);
  • За строго официални събития се изисква черна папийонка да се носи със смокинг, а бяла – с фрак;
  • Ярко оцветена папийонка ще подхожда най-добре на светла риза и дънки;
  • Папийонките от необичайни материали (кожа, органза, дърво и др.) изглеждат твърде провокативно.

Кое е по-добро: вратовръзка или папийонка?

Вратовръзката е неизменен спътник на сакото, а официалният дрескод не позволява носенето на вратовръзка без него. Все пак някои стилове допускат комбинация с жилетка, блейзър и дори дънки.

Папийонката като празничен аксесоар се носи с луксозни мъжки ризи в съчетание със смокинг и фрак за строго официални вечерни събития, и с класически костюм за официални дневни мероприятия. Папийонката е стилно допълнение и към абитуриентските костюми. Въпреки това модата позволява носенето на папийонка с жилетка и блейзър, ако искате тя да е част от ежедневното ви облекло.

Няма категорични приоритети по отношение на това дали вратовръзката или папионка са по-добри, тъй като и двата аксесоара могат да внесат нещо специално във визията, което ще я направи не само завършена, но и наистина интересна.
Изборът е ваш!

още интересни статии

2 Comments

  1. […] на официално облекло, като мъжки ризи и мъжки сака, има значителен смисъл в […]

  2. […] в блога ще разгледаме различните аспекти на папийонката, които трябва да имате предвид, когато правите […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *