Мъжки якета. Как се пере зимно пухено яке – съвети на специалистите

Мъжките зимни якета, особено ако са с пълнеж от естествен пух, са капризни за пране. Някои предпочитат да ги перат на ръка, но и прането в перална машина е разрешено. Ето няколко съвета от нас, които да ви помогнат да се справите успешно с тази задача, без да повредите пухеното зимно яке.

Как да подготвите пухено яке за пране?

Прането на якетата изисква предварителна подготовка, независимо дали ще го перете в пералня, или на ръка.

Извадете цялото съдържание на вътрешните и външните джобове.
Премахнете аксесоарите: кожените яки и орнаменти, качулката и колана.
По-добре е предварително да обработите най-замърсените места с препарат (подходящ е обикновен сапун за пране) и да оставите за 15-20 минути. Долната част на ръкавите, яката, областта на ципа и джобовете обикновено се считат за силно замърсени зони.
Обърнете якето обратно и закопчайте ципа – по този начин се запазва целостта на тъканите.


ВАЖНО: Препоръчваме ви да перете якето си отделно от други дрехи. Това ще подобри отстраняването на замърсяванията по него. Трябва да зададете и функция за допълнително изплакване.

Какъв перилен препарат да използвате за мъжки якета?

Обикновените перилни препарати не са подходящи за пране на якета. Те силно се разпенват и не се отмиват от тъканта. Най-добре е да използвате универсални течни перилни препарати, на които е написано, че са подходящи за машинно и ръчно пране. Но преди да използвате препарата, уверете се, че е подходящ за пух (това е посочено на етикета). Само специалните перилни препарати за пух запазват мастното покритие и структурата на пуха.

Мъжки якета

ВАЖНО: Омекотителите утежняват пухения пълнеж и го правят на бучки, затова е по-добре да се въздържате от използването им.

Как да перете пухени мъжки якета в пералня?

Възможно е да срещнете препоръки, че пухените зимни мъжки якета, също като вълнените пуловери, е за предпочитане да се перат на ръка, но не се притеснявайте да използвате и пералня за тази цел. Важно е да се вземат предвид някои особености, за да се запази привлекателният външен вид на пуха и да се избегне увреждане на тъканта и структурата на пълнежа.

Настройка на температурата

Преди да започнете да перете, внимателно разгледайте етикета на производителя. Струва си да запомните, че повечето синтетични тъкани не могат да се перат при температури над 40 градуса. Горещата вода е първата причина, поради която пухът губи формата си и става на бучки. Затова е добре да изберете по-ниска температура – 30 градуса. Не е необходимо да се притеснявате, съвременните перилни препарати се разтварят и работят добре дори в студена вода.

Коя програма за пране да използвате?

Всяка програма за пране е предназначена за определен вид текстил. Синтетичната тъкан при пране в гореща вода губи основните си качества: формата си, способността си да диша и да провежда топлина. Ето защо е препоръчително да перете пух и перушина на програма за деликатно пране. Ако има режим за продукти от вълна, по-добре е да го изберете.

ВАЖНО: Препоръчва се максимална скорост на центрофугиране от 400 оборота в минута. Ако пълнежът е естествен, а не синтетичен, е по-добре да не се центрофугира в пералната машина, тъй като след изпиране и сушене ще бъде трудно да се изправи смачканият пълнеж.

Как да избегнете образуването на бучки?

Използвайте специални топчета за пране.
За да избегнете образуването на бучки в пълнежа, препоръчваме при пране да използвате специални топчета . Сложете по една топка във всеки страничен джоб и още две в пералнята. Ако не разполагате със специални топчета, заменете ги с топки за тенис /предварително изпрани, за да не изцапат дрехата/. Можете да сложите и кълба с прежда, поставени в чорап.

Ако искате да перете пухени мъжки якета яке без да използвате топчета, трябва да се придържате към следните съвети:

Да изберете правилната програма с минимално използване на центрофуга;
Да настроите температурата на водата на максимум 30 градуса по Целзий;
Използвайте перилен препарат, специално предназначен за дрехи с пух.
Как да изперете пухено яке на ръка
Напълнете голям леген или вана с леко топла вода. Температурата не трябва да надвишава 30°C. Разтворете препарата във водата, като използвате количеството, препоръчано на опаковката.

Накиснете пухеното яке за 15 до 30 минути. След това го изтъркайте внимателно с мека четка или гъба. Не трийте тъканта с две ръце една в друга, както бихте направили при пране на риза например. Леко изстискайте и изплакнете няколко пъти с чиста вода. Не усуквайте пухеното яке, защото в противен случай то ще се деформира.

Как да изсушите пухено мъжко яке след пране?

Следните правила помагат за възстановяване на външния вид на пухеното яке:

След като приключите с прането, окачете пухеното яке на закачалка и го оставете да изсъхне от всички страни. Не поставяйте дрехата върху плоска повърхност. В противен случай процесът на сушене ще бъде дълъг и освен това може да предизвика неприятна миризма.
Не сушете якето в банята, тъй като въздухът там е твърде влажен.
При топло време е по-добре да сушите навън, но пазете от пряка слънчева светлина. През зимата якето няма да изсъхне напълно навън, затова го окачете в сухо помещение, далеч от пряка слънчева светлина и отоплителни уреди.
Никога не поставяйте мъжките якета върху радиатор и не ги сушете със сешоар.
По време на процеса на сушене изтръсквайте пухеното яке периодично, за да не се свлече пуха. Ако са се образували бучки, можете да ги разбиете на ръка или да използвате ракета за тенис/федербал.

Как да изгладим гънките на пухените мъжки якета след пране?

Най-лесният начин е да се използва нормалната сила на тежестта. След като окачите якето на закачалката, пригладете с ръце всички гънки и прегъвания. Напръскайте леко външната тъкан с вода и я оставете да изсъхне напълно на стайна температура. Не използвайте пара или ютия, тъй като това не само разрушава влакната, но и може да причини непоправими щети на пухеното яке.

още интересни статии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *