Как да перем и поддържаме вълнени и кашмирени мъжки пуловери?

Мъжки пуловери

Вълната е най-подходящата материя за студените зимни дни, а вълнените и кашмирени пуловери са сред най-носените дамски и мъжки дрехи. Но вълната също е и взискателна, затова трябва да се пере и поддържа внимателно, за да се запазят любимите ви плетива и да избегнете носенето им на специално химическо чистене.

Как да перем вълнени и кашмирени мъжки пуловери?

Без значение какъв тип вълна или кашмир перете, можете да следвате указанията, описани по-долу.

Мъжки пуловери
Мъжки пуловери

Ръчно пране

Винаги е по-безопасно да перете своите пуловери на ръка, като спазвате следните стъпки.

Първо, напълнете мивката, ваната или легена със студена /но не ледена/ вода и добавете на струйка почистващ препарат, който е специално разработен за вълна. Ако нямате такъв под ръка, шампоанът за коса е алтернатива, защото на практика вълната и кашмирът са идентични с косата.

Второ, потопете пуловерите във водата, като избягвате да смесвате цветовете, а бежовото и бялото задължително отделяйте. След като потопите във водата, внимателно намачкайте дрехата за около 30 секунди и я оставете да се накисне до 30 минути. След това изплакнете с хладка, чиста вода.

Машинно пране

Въпреки че препоръчваме ръчното пране, пералнята също не е забранена. За да постигнете най-добри резултати, поставете пуловера си в мрежест плик за пране. Изберете деликатния цикъл на машината и се уверете, че температурата на водата е студена, а центрофугата е на ниска степен. Можете да свиете или повредите дрехата, ако центрофугата е на твърде висока степен. След приключване на цикъла на пране незабавно извадете пуловера, за да намалите намачкването му.

Как да изсушим вълнени мъжки пуловери?

Независимо дали перете пуловерите си на ръка или в пералня, никога не трябва да използвате сушилня или да изцеждате на ръка. Изцеждането манипулира влакната, а когато преждата е мокра, тя е по-уязвима и може да повредите пуловера.

Вместо това изстискайте излишната вода, като първо притиснете пуловера си на топка. След като вече не тече вода от него, го поставете хоризонтално върху суха кърпа, сгънете кърпата наполовина върху пуловера; след това я навийте на руло с пуловера вътре, докато по-голямата част от влагата изчезне. Поставете го върху нова кърпа, за да завършите процеса на сушене.

Колко често трябва да перем пуловерите си

Не е препоръчително да перете или да почиствате на химическо чистене вълнените и кашмирените си пуловери след всяка употреба, тъй като това може да повреди преждите, от които са съставени тези изделия. Въпреки че честотата на пране на пуловерите зависи от личните предпочитания, ако имате повече пуловери, които да сменяте, два-три пъти на сезон е достатъчно.

Колко често трябва да перем пуловерите си

Ето и няколко съвета как да се справите с някои от най-често срещаните проблеми при поддръжката на вълнени мъжки пуловери, без да ги повредите .

Почистване на петна

Ако забележите петно върху пуловера си, не се паникьосвайте и не го забърсвайте веднага – това само ще го влоши. Преди следващото изпиране нанесете в областта препарат за премахване на петна, но не го втривайте и не търкайте агресивно, за да не нарушите сплитката. Нежното масажиране ще свърши работа.

Гладене

За да премахнете гънки по вълнените пуловери, без да повредите и смачкате вълната, е необходимо да спазите следните препоръки:

  • използвайте дъска за гладене;
  • използвайте режим пара при гладенето;
  • не гладете пуловера, ако не е изсъхнал добре;
  • покрийте повърхността с влажна памучна кърпа или марля;
  • не задържайте ютията на едно място повече от 2-3 секунди;
  • гладете дрехите от обратната страна.

Топчета

Пилингът – тези малки топчета, които се образуват по любимите ви пуловери – се причинява от триенето при носене на дрехата. За да предотвратите появата им, е добре да спазвате препоръките за пране, които ви дадохме. Освен това е хубаво да обръщате дрехата обратно, преди да я перете. Добавете и омекотител към цикъла на пране. Ако все пак топчетата вече са се появили, можете да използвате специално гребенче за платове или пилинг за дрехи. Ако топчетата са малко, опитайте да ги премахнете с четка за зъби. Друг вариант е да намотаете широко канцеларско тиксо на дланта си и с него внимателно да оберете повърхността на дрехата. Можете да опитате и внимателно изрязване с бръснач или с малка ножичка /за нокти/, но винаги има риск да срежете и самата дреха.

Как да съхраняваме вълнени и кашмирени пуловери?

Въпреки че някои дрехи могат да се съхраняват в чекмеджета и на закачалки, има много специфичен начин за съхранение на вълнени и кашмирени пуловери – а правилното им съхранение е ключова част от грижата за тях.

Никога не използвайте закачалка

Пуловерите могат да заемат много място, повече от дънките и ризите например, но е важно да не ги закачате в гардероба. Закачалката може да деформира пуловера и да развали начина, по който стои върху тялото.

Съхранявайте в памучни торби

За дългосрочно съхранение избягвайте найлонови торби, в които влагата и молците с удоволствие виреят. Използвайте памучни торби, които буболечките не могат да изядат. Памукът също така е дишащ, така че няма да задържа влага. И задължително преди да приберете плетивата си за следващия сезон ги изперете. Дори и да са облечени само веднъж, има опасност да привлечете молци.

още интересни статии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *