Облекло за пролетна сватба: ръководство за мъже

Пролетна сватба

Сватбата е събитие, за което се подготвят не само булката, младоженецът и техните родители, но и всички близки на празнуващите. Има много дни преди сватбата, в които трябва да се вземе решение – какво да се подари, с кого да се отиде, как да се поздрави и, разбира се – какво да се облече. Нека ви разкажем как можете да се облечете стилно за сватба, ако сте поканени като гост. Препоръките ни са предимно към подходящи варианти от мъжката мода за пролетния сезон, тъй като той тепърва настъпва.

Пролетна сватба

Пролетната сватба е добре да не се разглежда по същия начин като есенната, въпреки близостта в температурите. Настроението и цветовете са много различни. Ако пролетта е топла или е вече в разгара си, е добре да се използва по-лека материя за костюма ви, например лен, за да се избегне изпотяването.

Сватба на открито

В случай че сватбата е на открито, може да използвате по-бледи цветове, например синьо-сиви костюми и пастелни ризи са подходящи за тези случаи.
Освен спецификите на сезона, когато избирате сватбено облекло, трябва да съобразите и дали сватбата е дневна, или вечерна.

Облекло за вечерна сватба

Струва си да се отбележи, че костюмът се счита за най-печелившия вариант на това, което един мъж трябва да носи на сватба. Обикновено мъжкият официален костюм е класически пример за елегантност. Но разбира се, има много възможности за избор.
Не е задължително костюмът да е строг. Екстравагантните варианти също са добре дошли.
Класическият строг костюм ще бъде подходящ за сватбен костюм, когато тя се провежда в официална обстановка с огромен брой гости. В този случай въпросът какво да облечем на сватбата като гост, се решава от само себе си.

Обувки и аксесоари

Обувките и другите аксесоари трябва да са съобразени с дрехите. Не забравяйте, че костюмът обикновено е придружен от вратовръзка или папийонка. Основното правило е, че те трябва да съответстват на тона на сакото и да контрастират с ризата. Ако носите вратовръзка, трябва да използвате и игла за вратовръзка, за да е естетически издържана визията. В тон със сакото се подбират и копчетата за ръкавели.

Облекло за дневна сватба

По някаква причина дрескодът за сватба за мъжете винаги се свързва със строг официален костюм. Това обаче не е непременно така. Костюмът е подходящ избор, но не е нужно да е строг. Той може да съчетава например светли панталони, мъжко сако в тъмен цвят и поло риза в неутрален цвят, стига всички елементи на облеклото да са в хармония помежду си.

Какво да добавим към костюма?

Можете да добавите и яркост към визията си. Например към костюм и риза в пастелен цвят подберете вратовръзка в екстравагантен цвят – оранжево, лилаво, синьо и т.н.
Ако сватбата е през деня или на открито, можете да се спрете на риза с вратовръзка в комбинация с класически панталон и елек. Това е особено актуално през пролетта. Такова мъжко сватбено облекло без сако изглежда много стилно.

Каква риза да изберете за пролетна сватба?

При избора на тази част от сватбеното ви облекло като гост, е важно да се вземат предвид сезонът, стилът на тържеството и желанията на младоженците. Например, ако тържеството се провежда в лилави тонове – не се притеснявайте да носите риза в този нюанс, но когато сватбата отговаря на всички закони на класиката, по-подходяща ще бъде бяла риза.

Мъжки панталон и риза

Изборът на неподходяща риза може да провали цялостното впечатление от останалите компоненти на визията ви.
На първо място ризата трябва да отговаря на вашия размер. Тя не трябва да е прекалено широка или тясна.
Мъжкият панталон и ризата трябва да си подхождат. Ако за сватбеното облекло е избрано строго сако или смокинг, трябва задължително да заложите на бяла риза с дълъг ръкав, без кръпки, джобове или други декоративни елементи.

Бяла риза

Разбира се, бялата риза е универсален вариант. Тя подхожда не само на смокинг, но и на класически черен или син костюм. Но тъй като те не са толкова строго официални, с тях можете да заложите и на цветна риза или риза на райета, като не забравяте правилото, че тя задължително трябва да е по-светла от сакото.

Костюми

Ако изберете кариран костюм, имате варианти да го съчетаете с риза в каре или едноцветна. Тук важи правилото, че карето или райетата върху ризата трябва да са по-ситни, отколкото върху плата на костюма.
През пролетта е напълно приемливо на дневна сватба да изберете мъжка риза с къс ръкав или по-свободна кройка. Особено ако сватбата е на открито. В такава риза ще се чувствате по-комфортно и свободно. При свободния стил, вместо вратовръзка може да се използва мъжка кърпа, която да допълва ризата.
Важно е да запомните, че визията ви като гост трябва да се различава от тази на младоженеца. В противен случай поканеният мъж рискува да се превърне в център на вниманието и да измести акцента от героя на събитието.

Съчетайте ризата с подходящ елек

Не мислете, че мъжките елеци са изпаднала в забвение – това не е така. Тази част от облеклото все още е на мода. Стилният елек с панталон може мистериозно да преобрази мъжа и да го открои сред останалите.
Възможно е да постигнете креативен образ, ако в костюм от три части подчертаете елека и го изберете в напълно контрастен на панталона цвят. Но също така можете да оставите тежките костюми от три части за зимата.

Подходящата комбинация

Както вече казахме, за пролетна сватба е добър вариант да комбинирате панталон, риза и елек и да пропуснете сакото.

Такава визия е особено актуална и подходяща в топло време и на сватбеното тържество в провинцията или на открито.

Винтидж стил

Сватбата се провежда в ретро или винтидж стил, елек и панталон в нюанс на кафявото – например бежово или “кафе и мляко” – биха били подходящ вариант за мъжко сватбено облекло.
Като цяло, особено оригинално и екстравагантно изглеждат мъжките елеци от необичайни цветове. Сега на мода са изумрудените и винените нюанси и ако се спрете на такива благородни цветове, ще изглеждате невероятно стилно.

За да засилите това впечатление, трябва да вземете предвид следното:

• елекът не трябва да виси от раменете, а да приляга точно и да стои като „излят“ по фигурата;
• долното копче не се закопчава;
• не се използва игла за вратовръзка с елека;
• ризата не трябва да се вижда отзад;
• елекът не трябва да покрива колана на панталона.
Ако е възможно, опитайте се да се справите без колан. Обикновено елекът се носи без този аксесоар, като се използват презрамки. Това обаче е само препоръка, а не строго правило, така че е позволено да действате според собствените си съображения и удобство. Основното е да се чувствате свободно и непринудено.

Сватбата е специално събитие и за младоженците, и за гостите, но не трябва заради това да експериментирате с външния си вид и да променяте навиците си.

Заключение

В заключение можем да кажем, че всеки мъж има голям избор от варианти за облекло, ако е поканен като гост на сватба през пролетта. Те включват класически костюм, смокинг, костюм от три части, лек панталон и риза с къс или дълъг ръкав, комбинации с елеци и други. Могат да се използват и аксесоари като вратовръзки, папийонки и шалове.


При избора трябва да се съобразите не само с личните си предпочитания, но и с годишното време и стила на предстоящото тържество. Ако отивате на сватбата с красива спътница, добре е тоалетите ви да са в хармония един с друг, за да изглеждате органично като двойка. И най-важното – не трябва да приличате на младоженеца, за да не създадете неловка ситуация. Останалото зависи от вас.

още интересни статии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *