Как да съчетаем риза с вратовръзка?

Вратовръзка и риза - как да ги съчетаем

Истина е, че съвременният мъж не използва често вратовръзката като аксесоар, освен ако служебният му дрес код не го изисква. Тази част от мъжкото облекло най-често се съчетава с риза и делови костюм, затова много мъже се чудят как да съчетаят вратовръзката с ризата, когато се наложи.

Това не е най-лесната задача, тъй като изборът на тонове и комбинацията от щампи може да се окаже доста проблематичен. Тази статия ще ви помогне да научите как да изберете правилната вратовръзка, която да подхожда на ризата или костюма ви.

Мъжки вратовръзки
Как да вържем вратовръзка

Каква вратовръзка да изберем?

Преди всичко трябва да запомните, че изборът на този атрибут се извършва винаги след като сте закупили костюм или риза, а не обратното. Когато създавате делови стил, не забравяйте, че прекалено тясната или широката вратовръзка няма да изглежда добре с официален костюм. Най-хармоничният вид е аксесоар, чиято ширина не надвишава ширината на ревера на сакото. Според съвременните канони класическата вратовръзка трябва да е широка 8 см, а по-тясната – 6 см. В същото време по-тясната ще прави по-едрите мъже да изглеждат дебели, затова е добре те да се съобразят с това.

При избора на цвят на вратовръзката е важно да се вземе предвид и стилът на дрехата. Така че за бизнес костюм е по-добре да изберете класическа версия в тона на сакото – на точки, райета или с малък принт. Основният цвят трябва да е с няколко нюанса по-тъмен от този на ризата, но по-светъл от този на костюма. Още по-добре е, ако вратовръзката е в нюансите на ризата и костюма. Тогава визията ви ще бъде възможно най-хармонична и оригинална.

Как да съчетаем вратовръзката с ризата по цвят?

Именно съчетаването на вратовръзката с ризата по цвят е един от основните критерии при избора на този аксесоар.

Най-безпроблемната комбинация на вратовръзка е с бяла или сива риза – с тези цветове вървят почти всички нюанси и текстури – райета, карета, точки и други принтове.

Тези, които търсят и други възможности, могат да изпробват успешни комбинации на вратовръзка с цветни ризи. Ето няколко примера:

Какъв цвят риза да изберем

Бежова риза – Най-добрата комбинация е вратовръзка в подобен нюанс, но с различна наситеност, например кафяво.
Червена риза – съчетайте с червена вратовръзка, но с няколко нюанса по-тъмна, това е хубава комбинация. Друг вариант е да носите черна вратовръзка.
Бордо риза – Вратовръзка в по-тъмен цвят, например тъмно виолетово или синьо, ще изглежда хармонично с риза в цвят бордо, или можете да изберете вратовръзка на тъмни райета, която повтаря цвета на ризата.
Синя риза – най-подходяща е сивата вратовръзка. Можете да комбинирате и с такава, която е в няколко нюанса по-тъмна от ризата. Версиите в цвят бордо, черно, жълто и червено ще изглеждат добре.
Зелена риза – В този случай можете да заложите на зелена вратовръзка, но по-тъмна или по-светла от основния цвят на ризата.
Виолетова риза – Приемлив вариант е вратовръзка в близък тон, но малко по-светла, макар че и по-тъмна, като например синя вратовръзка, може да е подходяща.
Черна риза – В този случай всички контрастни вратовръзки ще изглеждат добре. Бели, червени, жълти, златни и сребърни цветове са идеални.
Розова риза – Трябва да се внимава с розовата риза, тъй като е много лесно да се направи грешка при избора на вратовръзка. Лилави, малинови или сини аксесоари са най-приемливите варианти.
Слонова кост – В този случай също имате възможност от многобройни комбинации. Можете да изберете жълт, оранжев или дори червен цвят на вратовръзката, ако харесвате топлите цветове. За любителите на по-студените тонове са вратовръзки в лилаво, синьо или сиво.

Вратовръзка - елегантна
Риза и вратовръзка

Комбинации на щампи и текстури на риза и вратовръзка

В допълнение към комбинациите от различни тонове не трябва да забравяте, че има и различни интересни комбинации с шарки и щампи. Един от вариантите е например да вземете едноцветна риза и цветна вратовръзка. В този случай десенът на вратовръзката може да бъде абсолютно разнообразен и дори твърде ярък, което по никакъв начин няма да попречи на визията. С такъв ярък и необикновен атрибут, правилно съчетан с ризата, всеки представител на силния пол ще може да подчертае своята оригиналност и изтънчен вкус.

Напротив, ако желаете да носите ризи с щампи, не бива да забравяте, че те се комбинират най-добре с едноцветни аксесоари. Все пак имайте предвид, че тази комбинация е за по-неформален стил от предишния. Ако в гардероба ви има костюм в ярки цветове, вратовръзката също трябва да е едноцветна, в цвят, близък до този на ризата, но една идея по-тъмна от нея.

Какъв цвят вратовръзка да изберем?

Най-голямото предизвикателство е съчетаването на вратовръзка с риза, когато и на двете дрехи има десен. Разбира се, тази опция не е много подходяща за начинаещи. Тук трябва да сте уверени в избора на комбинации. В този случай трябва да спазвате стриктно правилата, разработени от стилистите.

Райетата се съчетават добре с райета – но не е задължително да са с еднакъв размер;
Цветът на вратовръзката или нейните ивици трябва да съвпада или да има противоположен нюанс на една от ивиците на ризата. Например синият цвят на риза с розови ивици може да се комбинира със сини, червени, тъмнозелени нюанси на вратовръзката;
Цветовата схема за карирани дрехи също има своите нюанси на подбор – в този случай вратовръзката трябва да е едноцветна

Надяваме се, че след като се запознахте с нашите насоки, няма да ви е трудно да съчетаете риза с вратовръзка, когато се наложи да носите строго официално облекло. Правилният избор ще ви придаде увереност и ще направи да изглеждате солидно и стилно.

още интересни статии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *