Как се връзва вратовръзка – вижте 3-те най-популярни възела

Как се връзва вратовръзка

Как се връзва вратовръзка? Мъжете се делят на три типа: някои от тях като автомати връзват вратовръзките си всяка сутрин, защото ангажиментите им изискват носене на официално сако и панталон. Други си спомнят за съществуването на този мъжки аксесоар само когато се планира посещение на театър или сватба; за трети това е остарял артефакт от миналия век.

Ако сте от първия тип, вероятно сте овладели до съвършенство основните възли за вратовръзка или имате любим, който винаги използвате. Вие нямате нужда от инструкции. Ако сте от втория тип обаче, за официалните случаи е добре да овладеете най-сложния начин за връзване на вратовръзка – възелът “Уиндзор”. Ако той ви затруднява, обърнете внимание на по-лесния и бърз – възелът “Половин Уиндзор”. За третия тип препоръчваме най-лесния начин за завързване на вратовръзка – традиционният обикновен възел, защото поне веднъж в живота определено може да им потрябва.

Тези три начина за връзване на вратовръзка са най-разпространените, като има само малки разлики в начина на образуване на възела.

Ще ви дадем лесни инструкции за връзване на всеки от тези три възела. Указанията “дясно” и “ляво” се отнасят съответно за дясната и лявата ви страна (ръка). Всички диаграми са огледални.

Предварителна подготовка за връзване на вратовръзка

Първоначалното положение на вратовръзката преди завързване е еднакво за всички видове възли. Първо я сложете на врата си, така че широката част да виси отдясно, а тясната – отляво. По-широката част на вратовръзката трябва да виси по-ниско от по-тясната. Колко по-надолу, зависи от дължината на вратовръзката и от възела, който връзвате. По принцип колкото е по-сложен възелът, който ще правите, толкова по-надолу трябва да виси широкият край на вратовръзката. За да завържете възел “Уиндзор”, ще ви е необходима по-голяма дължина на връзката, отколкото за възел “Половин Уиндзор”.

Инструкции за връзване на възел „Уиндзор“


Името му идва от Дука на Уиндзор, който е бил поклонник на модата. Сложен и обемен, този възел е за предпочитане е да се прави на дълги и тънки вратовръзки. Стои добре на широки яки, като трябва да закрива най-горното копче на ризата.

  1. Поставете широкия край на вратовръзката върху тесния край, след което върнете вратовръзката обратно през примката, оставяйки я от лявата страна (a).
    Обвийте по-широката част на вратовръзката около лявата страна на примката и след това я примъкнете надясно зад възела (b).
    Повдигнете широкия край на връзката нагоре и го прекарайте през примката, след което го прехвърлете надолу към лявата страна (c).
    Обвийте широкия край на възела отгоре и го преместете надясно (d).
    Вдигнете широкия край зад възела и го промушете през примката (e).
    Прекарайте широкия край през възела и го изправете, без да го затягате прекалено много. Използвайте тесния край на вратовръзката, за да я затегнете около врата си, и ако е необходимо, я регулирайте (f).
    Ако не успеете да завържете връзката от първия път, опитайте отново. За по-голямо удобство и яснота можете да завържете вратовръзката на друг човек.
Как се връзва вратовръзка

Инструкции за връзване на възел „Половин Уиндзор“

Поставете широкия край на вратовръзката върху тесния край, след това я увийте около тесния край отзад и я оставете от дясната страна (a).
2.Обвийте широкия край на връзката през дясната страна на получената примка, преплетете го през нея, пуснете го надолу и го оставете от лявата страна (b).

Прехвърлете широкия край на вратовръзката над възела вдясно (c).
Прекарайте широкия край през задната част на примката (d).
Прекарайте широкия край на вратовръзката отново през възела и го изправете, без да го стягате прекалено много. Използвайте тесния край, за да затегнете възела около врата и да го регулирате, ако е необходимо (f).

Мъжки вратовръзки

Този възел е подходящ за стандартни и не много широки вратовръзки и стои добре върху риза с класическа яка.

Инструкции за връзване на обикновен възел


Най-лесният начин за връзване на вратовръзка е обикновеният възел. Той е подходящ за повечето вратовръзки и видове яки, а неговата леснота го прави най-използван.

Поставете широкия край на вратовръзката върху тесния край, след това я увийте около тесния край отзад и я оставете от дясната страна (a).
Обвийте широкия край на вратовръзката около тесния край отпред и го оставете отляво (b).
Вдигнете широкия край зад възела и го промушете през примката (c).
Прекарайте широкия край през възела и го изправете. Използвайте тесния край, за да затегнете възела около врата и да го регулирате, ако е необходимо (d).
Този начин на връзване на вратовръзка е удобен, когато нямате време да търсите инструкции и да разберете как да я вържете по по-сложен начин.

Вратовръзка - как да я вържем

Има и други начини, по които можете да завържете вратовръзката си, но и овладяването само на тези три основни ще ви помогне да се справяте бързо и сръчно винаги, когато ви се наложи да имате строго официална визия и да носите костюм. Вече знаете как се връзва вратовръзка и може да изберете вашия модел. В онлайн магазин Styler.bg ще откриете голямо разнообразие от модели и цветове.

още интересни статии

1 Comment

  1. […] Вратовръзките са аксесоар, който може да превърне обикновеното облекло в елегантен и стилен аутфит. Те са най-често свързвани с мъжката мода, но се използват също и в женската мода. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *